Arančin blok
O BLOKU

2017
2016
2015
2014
2012

rss
Very first from California 15.7.2012
Mili pribuzni,

hlasim, ze jsem stastne dorazila do Stanfordu, kde maji vazne neprijemnou klavesnici bez ceskych znaku a s prohazenymi pismenky. Cesta byla docela v pohode, i kdyz pulku druheho letu jsme stravili s pasy pevne uvazanymi - takove turbulence jsem jeste nezazila, ale aspon nebyla nuda. Diky memu znacku Czech Republic, ktery jsem mela na saku, jsem se v letadle do San Francisca seznamila se dvema Polaky, kteri jeli na pocitacovou konferenci, a zjevne taky meli radost, ze nekdo mluvi jeste jinak nez nemecky a anglicky. Na letisti na me cekal drobny Asiatek s brylemi a i kdyz jsem puvodne planovala vyzadovat dukaz, ze muj vyzvedatel opravdu patri k SUMACU, nakonec mi prislo, ze tenhle kluk je proste jasnej. Kdyz jsem se objevila, zavolal dalsimu z poradatelu, ktery pro nas prijel takovym vetsim samochodem a s rychlosti se opravdu neparal ani v zatackach. Kdyz jsem se tedy neuveritelne utahana a jeste vyzatackovana dostavila na uvitaci veceri a uvidela vsechny okolo mlaskajici nad naditymi hamburgery a az prilis maslovymi susenkami, rozhodla jsem se, ze uz si asi z bezpecnostnioch duvodu nic nedam. Prvni myslenka, ktera mi bleskla hlavou, kdyz jsem uvidela shromazdene ucastniky SUMACU, byla "Ja jsem prece chtela do Statu a ne do Asie!" Kdyz psali, ze se bude ucastnit 18 divek, zapomneli pripsat "z toho jedna Aranka, jedna krasna Indka, dve americke Americanky a 14 nerozeznatelnych sikmoocek". U kluku je to vicemene podobne - co si budeme povidat. Zatim to tu vypada docela dobre, az na to, ze me desne rusi ten "umelec", co vedle busi do klaviru, ale to se snad spravi. Ja tu mam koneckoncu taky klarinet.

Doufam, ze se mate dobre, snad se zas brzo ozvu,

Aranka (nebo spis Ereeenka, jak mi tady ted rikaji)

o pár hodin později

Dobre poledne z prvniho pracovniho dne.

Zacina to docela dobre, vsichni jsou tu pratelsti, nekdy skoro az moc. Prestoze jsem tu teprve chvili, uz se mi podarilo nasbirat par vtipnych otazek od spoluucastniku. Vcera vecer se me chlapec sedici vedle zeptal, jestli je tady teda budu ucit a dnes rano se jeden z Americanu zajimal, jakym jazykem se v Ceske republice asi tak nejcasteji mluvi. Naprosto nej nej byla ale vymena u dnesniho obeda. Nejak se stalo, ze jsem se octla vedle jednoho z nasich cinskych kolegu, ktery mi pri probirani vseho mozneho najednou povida "Ona Ceska republika a Cina jsou docela podobne zeme, ze?" Musim rict, ze jsem si v prvni chvili nebyla moc jista, jestli mu vubec dobre rozumim.

"Co? Jako Ceska... Ceska republika a...Cina?"

"No jasne, docela podobny, ne?"

"Eh... Proc?"

"No ze jste taky meli komunismus."

Pokusila jsem se mu vysvetlit, ze i pres podobnost komunismu to je ale uplne jine kafe a vlastne i ten komunismus je a byl docela jiny, ale nejsem si jista, jestli se mi to mou ohromenou anglictinou povedlo. Mozna to zkusim jeste vecer, tak se zatim mejte, dam vedet, jak to dopadlo(:

A*